Χρήσιμα εργαλεία για την κεραμική τέχνη

Στην κεραμική τα πιο χρήσιμα εργαλεία είναι τα χέρια μας. Εάν διαθέτουμε πηλό και νερό μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά αντικείμενα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα εργαλεία που μας διευκολύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να επεξεργαστούμε τον πηλό. Θα αναφερθούμε παρακάτω σε δέκα εργαλεία.

  • Η γλυφίδα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία. Το συγκεκριμένο εργαλείο μας βοηθάει να ενώσουμε δύο ή περισσότερα κομμάτια πηλού π.χ. Δύο μακαρόνια (βλ. Βασικές τεχνικές κεραμικών αντικειμένων) αλλά και για να διαμορφώσουμε, να σμιλέψουμε ομοιόμορφα το αντικείμενο. Συνήθως η γλυφίδα είναι ξύλινη και ονομάζεται ξυλογλυφίδα.
  • Ένα ακόμη πολύ χρήσιμο αντικείμενο είναι η ατσαλίνα, η οποία βοηθάει να σμιλέψουμε και να διαμορφώσουμε μαζικά ένα μεγάλο κομμάτι πηλού και να είναι ομοιόμορφο. Παραδείγματος χάρη να “ισιώσουμε” έναν κύλινδρο περιμετρικά.
  • Τη βελόνα όπως και το κοπίδι τα χρησιμοποιούμε για να αφαιρέσουμε σημεία που εξέχουν από το αντικείμενο που δημιουργούμε -συνήθως στο επάνω μέρος. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε σχέδια με αυτά πάνω στον πηλό για ομορφιά καθώς επίσης μπορούμε να κάνουμε χαρακιές για να βοηθήσουμε την ένωση ενός κομματιού πηλού με ένα άλλο. Αυτό βοηθάει διότι όταν ένα σημείο πηλού είναι ανάγλυφο μπορεί να ενωθεί καλύτερα με ένα άλλο. Η βελόνα είναι πιο λειτουργική στο τελευταίο.
  • Για την τελευταία ενέργεια πλέον υπάρχουν ειδικά ξυστήρια ώστε να κάνουν πιο εύκολα και γρήγορα ανάγλυφη την επιφάνεια και συνεπώς να γίνεται έτσι η ένωση δύο κομματιών πηλού.
  • Το σφουγγάρι όταν είναι νωπό μας βοηθάει στη λείανση του αντικειμένου μετά τη δημιουργία του αλλά και μετά το στέγνωμά του για ένα έξτρα φρεσκάρισμα.
  • Ο πλάστης είναι ένα γνωστό σε όλους αντικείμενο το οποίο “ανοίγει μία μάζα πηλού, την πλάθει και έτσι δημιουργείται ένα φύλλο πηλού. Με τον πλάστη μπορούμε να ελέγξουμε το πάχος του φύλλου μας.
  • Η ξύλινη ξύστρα ή διαφορετικά πελεκούδα κάνει ό,τι ακριβώς κάνει η ατσαλίνα στα κεραμικά αντικείμενα, λειαίνει και μορφοποιεί ομοιόμορφα ένα νωπό αντικείμενο. Η διαφορά είναι ότι τη χρησιμοποιούμε περισσότερο στα αντικείμενα που δημιουργούμε με τον τροχό. Πολλές ξύστρες είναι ανάγλυφες έτσι ώστε να δημιουργούν διάφορα σχήματα στα αντικείμενα (π.χ. Κυματιστό σχέδιο)
  • Τα Σκαλιστήρια ή διαφορετικά τα βρίσκουμε ως εργαλεία μοντελισμού είναι τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να “σκάψουμε” τον πηλό, όπως στη μέθοδο kurinuki άλλά και να αφαιρέσουμε μικρά κομμάτια πηλού για να διαμορφώσουμε το αντικείμενο που θέλουμε.
  • Η γνωστή μισινέζα στην κεραμική χρησιμεύει για να αποκολλούμε το κεραμικό αντικείμενο που είναι νωπό από τον πάγκο ή τον τροχό που το έχουμε ακουμπήσει όσο το κατασκευάζαμε.

Αφήστε μια απάντηση