Στάδια διαμόρφωσης ενός κεραμικού αντικειμένου

Τα στάδια για τη διαμόρφωση ενός κεραμικού αντικειμένου είναι επτά. Φυσικά κάποια στάδια μπορούν να παραληφθούν ανάλογα με το αντικείμενο που θέλει να διαμορφώσει ο καθένας π.χ. κάποιος μπορεί να μην το θέλει λείο-μη λείο, βαμμένο-άβαφο, ή γυαλωμένο-μή γυαλωμένο.
  • Το πρώτο στάδιο είναι η διαμόρφωση του αντικειμένου π.χ. Η δημιουργία μιας κεραμικής κούπας. Η διαμόρφωση γίνεται με διάφορες τεχνικές όπως ο τροχός, το φύλλο, το κορδόνι, το τσιμπητό, το kurinuki και ο συνδυασμός αυτών (βλ. Βασικές τεχνικές κεραμικών αντικειμένων). Για τη διαμόρφωσή τους πέρα από τη βασική ύλη που είναι ο πηλός και φυσικά το νερό χρησιμοποιούμε διάφορα εργαλεία, όπως η γλυφίδα, η ατσαλίνα, το κοπίδι κ.α. (βλ. Χρήσιμα εργαλεία για την κεραμική)
  • Το δεύτερο στάδιο είναι το στέγνωμα ή διαφορετικά η ξήρανση του αντικειμένου. Το κάθε αντικείμενο στεγνώνει διαφορετικά ανάλογα με το μέγεθός του, το πάχος του και φυσικά ανάλογα τη θερμοκρασία. Πολύ σημαντικό ρόλο στο στέγνωμα παίζει η εποχή. Είναι καλό να σκεπάζουμε ελαφρά τα αντικείμενά μας μόλις τα φτιάξουμε για να στεγνώσουν ομαλά καθώς επίσης να τα έχουμε τοποθετημένα σε έναν χώρο που αερίζεται και δεν τα χτυπάει ο ήλιος.
  • Το τρίτο στάδιο είναι η λείανση-το γυαλοχάρτισμα του αντικειμένου αφού  έχει στεγνώσει καλά. Το αντικείμενο το λειαίνουμε ή αλλιώς το ξύνουμε με γυαλόχαρτο. Ολοκληρώνοντας μπορούμε να το περάσουμε απαλά με ένα νωπό σφουγγάρι ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει το αντικείμενο να είναι λείο ή χρησιμοποιεί άλλο είδος πηλού π.χ. Με σαμότ (με άμμο) και θέλει να είναι ανάγλυφο μπορεί να παραλείψει το συγκεκριμένο βήμα.
  • Το τέταρτο βήμα είναι το πρώτο ψήσιμο του κεραμικού αντικειμένου όπου συνήθως η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 900-1.100 βαθμών κελσίου. Εξαρτάται πάντα από το είδος του πηλού χρησιμοποιούμε. Το αντικείμενο αμέσως μετά το ψήσιμο ονομάζεται μπισκότο διότι θυμίζει τη μορφή του και έχει την υφή του. 
  • Το πέμπτο βήμα είναι το ξεσκόνισμα και το πλύσιμο του αντικειμένου για να απομακρυνθούν τυχόν σκόνες. Εάν κάποιος δεν θέλει να προχωρήσει στο βάψιμο ή στο υάλωμα του αντικειμένου μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως έχει αρκεί να μην είναι για χρήση πόσιμου ή βρώσιμου υλικού διότι για αυτές τις χρήσεις το αντικείμενο θα πρέπει να έχει υαλωθεί.
  • Το έκτο βήμα είναι το βάψιμο και το υάλωμα του αντικειμένου. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε πινέλα και χρώματα για να το βάψουμε όπως επιθυμούμε και στη συνέχεια το βουτάμε σε ένα γυαλί το οποίο έχουμε δημιουργήσει (υγρό σκεύασμα το οποίο γίνεται με συγκεκριμένες ποσότητες μίξης σκόνης γυαλιού και νερού). Το συγκεκριμένο σκεύασμα δημιουργεί μια έξτρα στρώση στο αντικείμενο το οποίο όταν ψηθεί στο δεύτερο ψήσιμο θα έχει τη μορφή γυαλιού.
  • Το έβδομο και τελευταίο βήμα είναι το δεύτερο ψήσιμο του αντικειμένου το οποίο γίνεται σε θερμοκρασία 1.100-1.300 βαθμών κελσίου. Αμέσως μετά το αντικείμενο είναι έτοιμο για χρήση.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι αρκετοί κεραμίστες πραγματοποιούν το βάψιμο των αντικειμένων μετά την ξήρανση και λείανσή τους, δηλαδή πριν το πρώτο ψήσιμο του πηλού. Φυσικά, ο κάθε κεραμίστας ακολουθεί δική του γραμμή στην οργάνωση και τη διεκπεραίωση της δουλειάς και σίγουρα ορισμένοι κεραμίστες μπορεί να ακολουθούν κάποιες άλλες τεχνικές και βήματα.

Αφήστε μια απάντηση